Євангеліє від Луки: зміст і тлумачення

Євангеліє від Луки: зміст і тлумачення

Християнський Новий Завіт включає в себе чотири досить розлогих тексти, іменованих євангеліями. Усі вони є своєрідними життєписами Ісуса Христа. Але при цьому, будучи сакральними текстами, вони являють собою одночасно і богословські трактати, що розкривають в теологічній перспективі особистість і місію Ісуса. Ця їх властивість призводить до необхідності складання різнобічних коментарів, які з перемінним успіхом складаються екзегетами вже майже дві тисячі років. Нижче ми пройдемо за змістом, а також наведемо коротке тлумачення євангелія від Луки.

Про Євангелію від Луки

Євангеліє від Луки православ 'я, як і католицтво з протестантизмом, визнає священним богодухновеним текстом. Завдяки цьому ми знаємо про нього набагато більше, ніж про інші євангелії, які не увійшли в канон. Наприклад, ми знаємо, що євангеліє від Луки було написано приблизно 85 року н. е. Традиційно авторство приписується одному із супутників Павла, лікарю на ім "я Лука. Воно писалося для громад новонавернених, пов 'язаних з місією цього апостола. Мова пам 'ятника - грецька.

Євангеліє від Луки: зміст

Зміст даного євангелія можна уявити так:

- Пролог.

- Дитинство Христа.

- Підготовка Ісуса до служіння.

- Проповідування в Галілеї.

- Перехід до Єрусалиму.


- Проповідування в Єрусалимі.

- Страждання, смерть і воскресіння.

- Явища Христа після воскресіння і вознесіння.

Пролог євангелія від Луки

Пролог цього твору складається з одного довгого речення, в якому автор представляє адресату, іменованому Феофілом, мету своєї письменницької праці. Вона полягає в тому, щоб зміцнити його в християнському навчанні - віровченні, яке він, судячи з усього, незадовго до того прийняв. При цьому Лука зазначає, що подібного роду твори вже складалися і продовжують складатися багатьма іншими християнами. Цінність же своєї праці він аргументує тим, що попередньо зібрав ретельним чином всю інформацію, що стосується істоти справи, і вибудував її в логічному, хронологічно достовірному, на його думку, порядку.

Дитинство Христа

Переконання читача про Месіанську роль Ісуса - це основна мета, з якою було написано євангеліє від Луки. 1 глава в цьому відношенні є підготовчою, як і кілька наступних за нею. Треба сказати, що з тексту пам 'ятника чітко простежується історіографічна тенденція ділити історію на три періоди: час старозавітного одкровення (Ізраїль), час Христа (про який і оповідається в даному євангелії) і час Церкви після Христа (про цей час йтиметься в книзі Діяній, написаній тим же автором). Так ось, перші кілька голів покликані перекинути місток від Старого Завіту до часу пришестя у світ Месії. Тлумачення євангелія від Луки в цьому місці будується на інтерпретації ролі ветгоспаветних фігур, що походять з священичих династій. Вони через здобуті понад настанови та об "явлення і через свої дії готують світ до приходу того, про кого, згідно з думкою автора євангелія, проголошували в давнину юдейські пророки. Для цього в тексті кілька разів цитується Старий Завіт, супроводжуваний недвозначним тлумаченням, що народження Ісуса було передбачене давним-давно і він є божественним посланцем і Визволителем. Серед цих подій можна виділити два благовіщення Марії та Єлисаветі (які обидві зачинають - Ісуса Христа та Івана Хрестителя відповідно), їх зустріч, розповіді про народження їх двох немовлят, принесення Ісуса в єрусалимський храм для обрізання і епізод, в якому Ісус постає вже дванадцятирічним хлопчиком. На останній події варто зупинитися детальніше.

12-річний Ісус та юдейські мудреці

Ісус, за євангелієм від Луки, з самого дитинства відрізнявся надзвичайною мудрістю і знанням. Цей епізод, наприклад, розповідає про те, як сім 'я Христа ходила зі свого рідного Назарета в Єрусалим на свято. Коли святкування підійшло до кінця, всі родичі вирушили назад, але батьки Ісуса - Марія і Йосип - не вистачили хлопчика, думаючи, що він перебуває з іншими родичами. Однак, коли минуло три дні, Ісус забув у столиці. Повернувшись за ним, батьки знайшли його в Храмі, де він спілкувався з законоучителями і мудрецями, захоплюючи і вражаючи їх своєю не те, що дорослою, але навіть нелюдською мудрістю. При цьому Ісус назвав Бога своїм батьком, що для юдаїзму того часу було аж ніяк не типово.

Підготовка Ісуса до служіння

Євангеліє від Луки досить детально висловлює, яким чином Христос готувався до свого виходу на громадське служіння. Передує це розповідь про проповідування Івана Хрестителя, який приходився йому, згідно з першими головами пам 'ятника, родичем. До цього часу подорослішав Іван став відлюдником, який проповідує в пустельній місцевості і практикує обряд урочистого покаяння в гріхах через омиття у водах річки Йордан. Через цей ритуал пройшов і Христос. Згідно з євангельською розповіддю, коли Ісус вийшов з води, на нього зійшов подібно до птаха Святий Дух, і з неба божественний голос проголосив Ісуса Божим сином. Далі за сценою хрещення йде генеалогія Христа. Євангеліє від Матвія і Луки - це два єдиних тексти, які зберегли для нас родовід Спасителя. Однак при цьому вони суттєво розрізняються. Яскрава богословська тенденційність, що простежується в цих родових списках, робить їх швидше теологічними коментарями до життя Христа, ніж його достовірними генеалогічними даними. На відміну від Матвія, сімейне дерево Ісуса по якому сходить до Авраама, Лука йде ще далі і доходить аж до Адама, після якого вказує, що Ісус - Син Божий.


Місце генеалогії в композиції євангелія обрано автором не випадково. Імпліцитно тут підкреслюється образ Ісуса як нового Мойсея (і сповнення пророцтва останнього про нового пророка), оповідь про який також, після передісторії, переривалося на генеалогію (книга Вихід, розділ 6). Після генеалогії Біблія розповідає про спокуси Христа, які він відчував у пустелі з боку диявола. Сенс цієї розповіді в тому, щоб відсіяти у читачів фальшиві тенденції розуміння месіанства Ісуса.

Проповідування в Галілеї

Служіння Христа в Галілеї - наступний важливий період життя Ісуса, про який розповідає євангеліє від Луки. Голова 4 відкриває цей розділ з розповіді про відкинення месіанських домагань Христа його співвітчизниками - жителями Назарета. Після цього інциденту Спаситель йде в Капернаум і проповідує там, а також в околицях Тіверіадського озера. Тут відбувається кілька знакових подій. Євангеліє від Луки починає розповідь про цей період з дива вигнання бісів. Цим епізодом взагалі відкривається серія чудес, приписуваних євангельською традицією Ісусу Христу. У цьому ж пам 'ятнику їх налічується всього двадцять одне. Ті з них, які були здійснені в Капернаумі, резюмуються твердженням, що весь народ пішов за ним. Серед цього народу стали і перші учні Спасителя, які стали потім апостолами. У цьому одна з відмінностей даного євангелія від інших в плані хронології подій. Згідно з текстом євангелій Марка і Матвія, покликання апостолів передувало капернаумським чудесам.

Така яскрава заява про себе в Галілеї викликала реакцію радикальних релігійних груп юдеїв. Христос став об 'єктом нападок і вступив у вимушені суперечки з представниками фарисейської партії. Всього їх було п "ять, і вони стосувалися різних аспектів Мойсеєвого закону. Ісус перемагає в кожному з них, що призводить до змови проти нього. Потім Лука описує епізод, в якому Ісус обирає дванадцять головних учнів - своє найближче повірене коло. А тоді автором описується подія, відома як Нагірна проповідь. Однак євангеліє від Луки описує її дещо інакше, ніж це представлено в тексті від Матвія. Одна з відмінностей полягає в тому, що місце проповідування переноситься з вершини гори на її підніжжя. Плюс досить серйозно перероблений і перекомпонований її матеріал.

Наступний блок у Галілейській проповіді розповідає про Ісусові чудеса та притчі, які вони розповідають. Їхній спільний зміст зводиться до того, щоб пояснити читачеві, хто він такий, підтвердити месіанську і божественну гідність Христа. Притчі євангелія від Луки в цьому відношенні являють собою матеріал, запозичений з більш ранніх джерел. При цьому автор його значною мірою творчо переробив, щоб пристосувати до мети своєї оповіді.

Перехід до Єрусалима

Приблизно десять розділів присвячені переходу Ісуса в Єрусалим і служінню в його межах. Це фундаментально новий розділ у тексті, і він передується власним вступом. Ісус, за євангелієм від Луки, усвідомлює, що йде не просто проповідувати і чинити чудеса, а для того, щоб прийняти смерть заради спокутування гріхів усього світу. Це одна з базових християнських доктрин дуже яскраво відображається в характері дій і слів того образу Ісуса, який характерний для цього євангелія.


Особливо тут варто відзначити памфлет, який розповідає про те, як по дорозі в Єрусалим Христос вороже був зустрінутий в самаритянському поселенні. Це створює яскравий контраст з оповіддю євангелія від Івана, де навпаки, Ісуса зустрічають у Самарії дуже радо і навіть визнають месією в масовому порядку. Ця розповідь також не позбавлена богословського та етичного змісту. У відповідь на неприйняття самаритянами Христа двоє з його найближчих апостолів - Іван і Яків - пропонують не більше ні менше, як звести на образ пророка Іллі з небес вогонь і спопелити місто. Христос відповідає на цю ініціативу категоричною відмовою, докоряючи своїм учням у незнанні духу, якому вони належать. За цим сюжетом йдуть три діалоги Христа з різними людьми, які виявляють бажання слідувати за ним. У них, а точніше, у відповідях Ісуса на ці побажання, розкривається вся абсолютність і висота вимог до учнів Спасителя. Роль цих діалогів в євангелії - продемонструвати етичну досконалість християнського вчення. Порівняння це пропонується в двох перспективах - язичницького світосприйняття та єврейського релігійного закону, які представляються як ущербні перед тим, що пропонує і що проповідує Ісус.

Євангеліє від св. Луки далі розповідає про місіонерський похід апостолів серед сімдесяти двох осіб. До цього вже була аналогічна місія з дванадцяти апостолів, побіжно згадувана автором раніше. Ймовірно, що дві місії - це художній винахід самого Луки, створений на різній інтерпретації одного і того ж матеріалу. Богословський сенс у цьому, однак, присутній. Він у підготовці читача до подальшого оповідання книги Діяній, в яких головна роль коаліції дванадцяти апостолів сходить нанівець, а основний вплив починають чинити інші особистості, абсолютним авторитетом і величиною серед яких стає апостол Павло, який ніколи не бачив Христа під час його життя. Крім того, число дванадцять у Старому Завіті асоціюється з дванадцятьма колінами Ізраїлю, тобто з повнотою єврейського народу. Тому дванадцять апостолів євангелії від Луки також співвідносить саме з юдейським світом. Але одне з фундаментальних завдань цього тексту - це переконання читача в універсальності місії Христа, в тому, що його служіння звернене до всіх народів людства. Повнота ж язичницького людства, всі народи землі в тому ж Старому Завіті асоціюються з числом сімдесят два. Саме тому автору й знадобилося створювати ще одну місію з сімдесяти двох апостолів.

Повернення учнів з місіонерського походу закінчується урочистою передачею їм Христом особливої містичної сили виганяти бісів і здійснювати чудеса. Це інтерпретується як падіння царства Сатани під натиском божественної сили.

Далі слід дуже важливе в плані етичного змісту благовісті Ісуса місце в євангелії, де розповідається про вченого книжника, юдейського мудреця, який прийшов до Христа, щоб спокусити його. Він робить це за допомогою питання про найголовнішу заповідь. Однак Ісусова відповідь про те, що весь закон і пророки є єдиною заповіддю любові до Бога й ближніх, приносить книжника захоплення. Слідом за цим він уточнює, кого вважати ближнім. Тут, як це в дусі євангелія від Луки, Христос розповідає притчу про милосердного самаритянина, якій ілюструє, що під ближніми маються на увазі всі люди без винятку.

Проповідування в Єрусалимі

Служіння в столиці Юдеї і релігійному центрі юдейського світу - це дуже короткий період життя Христа, але, тим не менш, надзвичайно важливий. Ночі Ісус проводить у довколишніх селищах - Віфанії та Віфагії. А днем його діяльність зосереджена на околицях єрусалимського Храму. Як і в інших євангеліях, перший вхід до Єрусалима пофарбований урочистістю і помітно ритуалізований. Його описують у таких тонах, щоб представити цю подію як виконання деяких старозавітних пророцтв про те, що месія увійде, як цар, до священного міста, сидячи на віслюку.
Потім йде розповідь про очищення Храму від торговців. Ця ж розповідь є і в інших текстах, наприклад, у Марка. Однак тут Лука знову змінює хронологію подій, ставлячи очищення на день входу в Єрусалим, а не наступного дня після цього. Після цього Христос щодня починає вчити народ. І люди масово його слухають і визнають як мінімум пророком, як про це повідомляє євангеліє від Луки. Проповіді Христа зводяться в основному до того, що сучасна йому юдейська релігійна влада узурпувала повноваження священства, проте своїми діями служать аж ніяк не Богові. Другий важливий мотив у його повчаннях - це його власна месіанська роль. Ісус не говорить про неї прямо, але провокує своїми питаннями слухаючих його людей до прийняття цього факту. Фарисеї та колір юдейського суспільства, як викривальні, замишляють убити Ісуса. Однак їм перешкоджає це зробити величезна популярність Ісуса у народу, тому вони розробляють хитрий план.


Дуже важливий блок, наступний далі, розповідає про проповідування Христа про кінець світу. У її канву включено і передречення про кінець юдейського царства і про знищення Храму.

Страждання, смерть і воскресіння

Безпосередній розповіді про страждання передує важливий епізод, в якому Христос у колі найближчих учнів здійснює ритуальну трапезу, іменовану Таємною Вечерею. По ідеї, вона є святковою великодньою трапезою. Символізм її досить глибокий, оскільки роль Христа співвідноситься з роллю жертовного агнця, якого приготують і їдять у це свято. Крім того, Ісус викладає учням хліб і вино, які символізують його власне тіло і кров. Теологічно все це інтерпретується як встановлення таїнства євхаристії. Після трапези святе євангеліє від Луки розповідає про те, як учні разом з Ісусом йдуть на Елеонську гору, де і вчиняється арешт, і Христа ведуть на суд. Не зупиняючись детально на деталях цих подій, зазначимо, що їх витлумачення знову ж корелює з пророцтвами Старого Завіту про страждаючого праведника. Страждання і смерть Ісуса, таким чином, не безглузді - він відбуває покарання за гріхи всього світу, завдяки чому кожна людина може бути врятована від царства Сатани.

Внаслідок римського та юдейського судів Ісуса визнають винним і засуджують до розп "яття на хресті. Однак, як не дивно, самі судді виносять цей вердикт вимушено. Пилат, Ірод і навіть римський солдат, який проткнув Христа списом, визнали, що він невинний і є праведною перед Богом людиною.

Христові явища після Воскресіння і Вознесіння

Розповідь про воскресіння Христа з мертвих і його явища своїм учням - це найголовніше в євангельській оповіді. Тут мова йде навіть не про нову етику, а про сотеріологію - онтологічне спасіння людства, яке робиться можливим через це саме воскресіння. Тому християнська пасха - найважливіше церковне свято. Саме ця подія надає сенс феномену християнства і є підставою релігійної практики.

Явища воскреслого по Луці, на відміну від Матвія, локалізуються не в Галілеї, а в Єрусалимі та його околицях. Це підкреслює особливий зв 'язок місії Христа з юдаїзмом. Вона полягає в тому, що, згідно з концепцією автора євангелія, християнство є наступником юдейства. Тому Єрусалим і єрусалимський Храм як сакральний географічний центр цієї релігії є початком євангельської історії Луки і її закінченням. Останнє явище Христа закінчується сценою його вознесіння на небеса і поверненням учнів у радості і надії в єрусалимський Храм.