Найбільший у світі папуга

На сьогоднішній день на землі налічується близько 300 видів папуг. Всі вони дуже різноманітні і кожен по-своєму цікавий. Особливу увагу привертають до себе найбільші їх представники. Найбільшим папугою за вагою і довжиною тіла можна вважати какапо. Цей рідкісний вид на межі вимирання, тому занесений до Червоної книги.

Яскраве різнобарвне оперення, незвичайні повадки, вміння копіювати людську мову притягують до себе увагу, тому папуги стали одними з найулюбленіших домашніх вихованців. Це дуже товариські птахи, вони чудово уживаються з людьми і не виносять самотності, також вважаються найрозумнішими птахами, що живуть на Землі.


Какапо - великий совиний папуга

Папуги Какапо живуть тільки на території Навої Зеландії. Довжина тіла у дорослого представника досягає 60 см, важити може птах до 4 кг. Тривалість життя цього виду досягає 95 - 100 років. Колір оперення какапо зеленувато-жовтий з чорними смужками на спині, на мордочці пір 'я утворюють лицьовий диск, як у сов. Ці птахи джерелять дуже різкий, але приємний запах, схожий на аромат польових кольорів.

Какапо - єдиний вид папуг, які не вміють літати. Атрофовані м 'язи і недостатньо розвинений кіль дозволяють використовувати крила тільки як планер, спускаючись з верхівки дерева на землю. Ці птахи ведуть нічний спосіб життя. Вдень вони відсиджуються в норах або в розщілинах скель, а вночі виходять для пошуку їжі. З цією метою какапо можуть проходити за ніч до декількох кілометрів по вже протоптаних доріжках. Вони харчуються корінцями, ягодами, насінням і соком рослин, пилком квітів, мхом, грибами і навіть дрібними рептиліями.

Шлюбний сезон какапо

Улюблене ласощі какапо - насіння дерева Риму. Пік активного розмноження цих птахів припадає на рік рясного врожаю дерева. Відбувається це раз на 2 - 4 роки. Шлюбний сезон у какапо триває 3 - 4 місяці. У цей період велику активність проявляють самці. Для того щоб привернути увагу самки, вони видають дуже гучний крик, схожий на каркання ворони. Щоб звук краще поширювався по окрузі, вони риють невеликі ямки у формі чаші глибиною до 10 см і використовують їх як резонатор. Самці збираються разом і конкурують між собою. Дуже часто виникають бійки за самку, оскільки серед особин цього виду чисельність самців значно вища. Під час проведення шлюбного ритуалу вони втрачають до половини своєї ваги.

Почувши заклик самця, самиці какапо часто доводиться пройти до декількох кілометрів шляху. Після нехитрих доглядань відбувається процес спарювання. Після чого самка йде, а самець продовжує тикувати, в надії залучити нову партнерку.


Через 10 днів після спарювання самка відкладає яйця. Гніздо какапо облаштовують під гілками дерев, у пнях, норах, розщілинах скель. Вистилають його трухою дерев або пір 'ям. За кладкою яєць і нащадком доглядає самка, виходячи вночі з гнізда для пошуку їжі.

Потомство какапо

У кладці найчастіше 2 рідше до 4 яєць. Період висиджування становить 30 днів. Вилупілі пташенята глухі і сліпі в сірому гарматі. Опираються протягом 10 - 12 тижнів. Після закінчення декількох тижнів життя пташенят самка залишає гніздо і повертається тільки для годування потомства протягом 6 місяців. Після виходу з материнського гнізда пташенята тримаються біля нього до однорічного віку. Найчастіше з кладки виживає тільки одне пташеня. Статеве дозрівання відбувається у самців до 5-ти років, у самок до 9-ти років.