Хто і навіщо створив зло?

Хто і навіщо створив зло?

Це питання є предметом дискусій між християнами і мусульманами з часів ніспослання достохвального Корану. При цьому позиція мусульман у цьому питанні практично не відрізняється від позиції, викладеної в Писанні синів Ізраїлю - Торе - і писаннях пророків (мир їм усім). Однак, як з'ясовується при глибокому вивченні, відмінності між мсуульманським і християнським підходом є уявними, вони виникли через активне неприйняття римлянами (ромеями, румами) Ісламу і набули, швидше, пропагандистського характеру в стилі «чорного піару», ніж характер дійсних богословських відмінностей. Насправді суперечка йшла не про поняття, а про терміни, і що вчення святих отців Християнської церкви перших століть до ніспослання Корану практично збігається з коранічним вченням.

Питання

Християнин вважаємо мусульманське вчення нечестивим, тому що він вчить, що Бог нібито створив не тільки добро, а й зло. По-нашому, Бог зла не творив, воно не має власного буття і виникло з неправильного вибору сатани, батька всякої брехні, і людини, яка піддалася спокусі. «Бог є світло, і немає в Ньому ніякої темряви» (Ін. 1:5), тобто Бог не може бути причиною зла ". Бог створив людину для нетління і зробив її способом вічного буття Свого; але заздрість Діавола ввійшла у світ смерть, і вони відчувають її "(Прем. 2:23–24). «Бог не створив смерті» (Прем. 1:13).

Зло - це відсутність добра, його творять люди-грішники і біси. А за мусульманським вченням виходить, що Бог Сам є причиною всіх гріхів, що все зло зумовлено Самим Богом, тому незрозуміло, за що взагалі карати людину? Ісламський фаталізм спирається якраз на нечестиве вчення про творіння Богом зла! У нашому богослужінні "проклинається" блюзнірство Мухаммада "про те, що Бог, кого хоче - губить, кого хоче - рятує, що, якби Бог не хотів, люди б не билися один з одним, що Він є джерелом і зла, і добра і що Він містить припис про долю всякої речі.

Відповідь

Добро і зло створене єдиним Богом, навчає не тільки Коран, але й Писання синів Ізраїлю, що входить до Біблії.

"Бог знищує зло, а не від Бога зло. І лікар винищує хворобу, а не вологає її в тіло. Руйнування ж міст, землетруси, повені, загибель воїнств, корабельні аварії, всяке винищення багатьох людей, що трапляється від землі, або моря, або повітря, або вогню, або якої б то не було причини, бувають для того, щоб вціломудрити залишилися; тому що Бог всенародні вціломудрює всенародними стратами. Тому у власному розумінні зло, тобто гріх, - це зло, найбільш гідне цього найменування, залежить від нашого свавілля; тому що в нашій волі - або втриматися від пороку, або бути порочним. А з інших злий інші, як подвиги, бувають потрібні до свідчення мужності, наприклад, Йову позбавлення дітей, винищення всього багатства в одну мить часу і поразка гнійними струпами; а інші посилаються як лікарство від гріхів, наприклад, Давиду домашня ганьба служить покаранням за беззаконне жадання. І ще знаємо страшні страти іншого роду, що насилаються праведним судом Божим, щоб поповзновених на гріх зділати цнотливими... Так і фараон потоплений був з усім військом ".

Вся різниця між ісламським вченням і вченням св. Василія Великого - тільки в термінах. Святі отці церкви, вживаючи термін «зло», на перше місце ставлять його значення як гріха, тобто нашого власного вільного наміру або дії, і менше говорять як не залежну від волі людини дії Бога - карі за гріхи або пересторозі від гріха. Очевидно, ці тексти призначалися вже глибоко впевненим людям для їхнього особистого морального помовляння, тому в цілях проповідування на перше місце поставлено те, що Бог не чинив гріха як вибору вільної людини. А мусульмани, звертаючи проповідь в першу чергу до маловірних, невіруючих, на перше місце ставлять друге значення цього слова, що ці всі лиха і випробування і покарання - від Бога, щоб спонукати до віри, а вже потім говорять про особисту праведність. Ось і вся різниця!

Але ні християни, ні мусульмани не кажуть, що Бог робить за людину її помилки, тобто творить замість людини її гріхи, і християни і мусульмани впевнені, що всі, хто незалежний від нашої волі, страждання і трагедії влаштовані Богом для нашого випробування і морального очищення і виправлення. Чудова єдність думок!

Просто в середньовіччі після утворення Халіфату ромейська пропаганда проти Ісламу використовувала невелику різницю в термінології з метою «чорного піару», щоб приписати «релігії сарацинів» те, що Бог нібито робить помилки, тобто творить гріхи! Цей фальшивий пропагандистський штамп відтоді і передруковується з книги в книгу, спотворюючи Іслам в очах християн. Ось від цього виключно пропагандистської спадщини нам і потрібно очищатися заради добросусідства і взаємодії в соціальних питаннях.