Трапляються хвороби і для нашого випробування в добрі

Трапляються хвороби і для нашого випробування в добрі

Тому що не всі недуги відбуваються природно і трапляються з нами або від неправильного способу життя, або від інших будь-яких речових почав, в яких випадках, як бачимо, іноді буває корисно лікарське мистецтво, але часто хвороби є покаранням за гріхи, що накладається на нас, щоб спонукати до звернення (8, 172).


Як не повинно зовсім уникати лікарського мистецтва, так несібно вважати в ньому всю свою надію. Але як користуємося мистецтвом землеробства, а плодів просимо у Господа... так, вводячи до себе лікаря, коли дозволяє це розум, не відступаємося від сподівання на Бога (8, 174).

Ті, які поганим способом життя самі набули хворобу, повинні... користуватися тілесними лікарями як прикладом для піклування про душу. Святитель Василь Великий (8, 174).

Якщо станеться тобі впасти в хворобу... не вдайся до мертвої допомоги і людського заступництва, але краще навчися терпіння, чекаючи милості від Бога, щоб Він керував нами в усьому, бо буває час, коли і плоть потребує розуміння. У всьому будемо догоджати Господеві, «бо Він піклується про нас» (1 Пет. 5, 7) (25, 573).

Коли людина хвора, тоді і душа її починає шукати Господа. Тому розуміння добре, якщо тільки зрозумілий дякує (25, 574).

Причина хвороби-гріх, своя власна воля, а не будь-яка необхідність. Преподобний Єфрем Сирін (29, 76).

Страждаю від хвороби і знемагаю тілом. Інші зарозумілі, можливо, сміються над моїми стражданнями. Розслабилися мої члени, і ноги ходять нетвердо. Не знаю, чи наслідок це утримання, чи наслідок гріхів, чи яка-небудь боротьба. Втім, подяка моєму Правителю! Це може бути для мене ж краще. Але заборони хвороби, заборони словом Своїм, Твоє слово для мене спасіння! А якщо не заборониш, дай мені терпіння все переносити. Нехай тлінне буде віддане тлінню; збережи образ, тоді будеш мати в мені і досконалого раба (15, 6).

Хвороби і для духовної моєї частини служать деяким очищенням, а в очищенні кожен має потребу, як би не був він міцний (15, 38)

Страждаю від хвороби і радію-не тому, що страждаю, але тому, що можу бути вчителем у терпінні для інших. Бо коли я не можу страждати, то відчуваю страждання, що переношу його і дякую, як радості, так і скорботи, впевнений, що все, що трапляється з нами, не без розумної причини, хоча нам і здається, що причини немає. Святитель Григорій Богослов (16, 278).

Хто створив душу. Той створив і тіло, і Хто зцілює безсмертну душу. Той може вилікувати і тіло від тимчасових страждань і хвороб. Преподобний Макарій Єгипетський (33, 308).

Якщо відчуєш, що бентежиться хворобою душа, то скажи їй: хіба ця хвороба не легша за геєну, в яку впадеш, якщо не будеш твердий і постійний у терпінні? Преподобний авва Ісая (34, 25).

У хворобах колись лікарів і ліків використовуйте молитву. Преподобний Ніл Синайський (48, 236).

Бог часто впускає тобі в хвороби не тому, що Він залишив тебе, але щоб більше тебе прославити. Отже, будь терплячий (35, 660).

Зіпсованість душі є причиною хвороб тілесних (41, 145).

Маючи якусь тілесну хворобу, ми всіма силами намагаємося звільнитися від неї, а тяжко страждаючи від хвороб душевних, зволікаємо і відмовляємося від лікування. Тому ми не позбуваємося і тілесних хвороб, що необхідне для нас вважаємо маловажливим, а маловажливе-необхідним і, залишивши саме джерело злий, хочемо очистити потоки (41, 145).

Не одне розслаблення тілесне є хвороба, але і гріх, і останній ще більше, так як душа краще тіла (41, 146).

Бог часто карає тіло за гріхи душі, щоб від покарання нижчої частини і вища отримала б якесь лікування (41, 241).

Невже всі хвороби від гріхів? Не всі, але велика частина. Деякі бувають і від безтурботності. Чревоугоддя, пияцтво і бездіяльність також виробляють хвороби (41, 242).

Трапляються хвороби і для нашого випробування в добрі (42, 242).

Якщо ми під час тілесної недуги не скористаємося допомогою посту, а покажемо ще більшу безтурботність, то заподіємо собі найбільшу шкоду (46, 506).

Коли ти зазнаєш тяжкої хвороби і багато хто буде змушувати тебе полегшити страждання: одні-заклинаннями, інші-амулетами, треті-якими-небудь іншими чародійними засобами... а ти заради страху Божого мужньо і твердо перенесеш тяжкість хвороби і вважаєш за краще все потерпіти, ніж зважитися зробити щось подібне, - це доставить тобі вінець мучеництва. Святитель Іоанн Злат^ (46, 575).

Бачив тяжко стражденних, які тілесною недугою, як би деякою єпітімією, позбулися пристрасті душевної (57, 179).

Хвороби надсилаються для очищення згрішень, а іноді для того, щоб змирити зношення. Преподобний Іван Лествичник (57, 185).

Хвороба хоча й розслабляє тіло, але зміцнює душу; тіло умертвляє, але душу животворить; зовнішню людину послаблює, але внутрішню оновлює. «Якщо зовнішня наша людина і тліє, то внутрішня з дня на день оновлюється» (2 Кор. 4, 16). Як оновлюється? Навчається смиренності, терпінню, пам'яті смертної і від неї старанному покаянню, молитві, презирству миру і мирської метушні. Хто захоче в хворобі пишатися? Хто, бачачи наближу-ющуюся через недугу кончину, побажає честі, слави, багатства? Хто безстрашно грішить, коли бачить страх Суду Божого? Коли старанніше людина молиться, ніж у хворобі? О, хвороба, гіркий, але цілющий засіб! Як сіль запобігає гниенню м'яса і риби... так всяка хвороба зберігає дух наш від гнилості і тління гріховного "і не дозволяє пристрастям... зароджуватися в нас (104, 217-218).

Різним хворобам або недугам лікарі знаходять різні причини... Але й хвороба не без Божого Промислу буває, і є батьківське покарання Боже, яким Він змиряє нас. Цим потішайся, що хвороба твоя є тобі батьківське Боже покарання, яким Він тіло твоє б'є, щоб душа твоя одужала і спаслася. Для тебе хвороба твоя, а не проти тебе, хоча плоті твоєї і сумна: і всяке покарання сумне, але душі корисно. Якщо з вдячністю терпиш хворобу твою, звернеться вона тобі на благо (104, 218-219).

Хвороба посилюється від нетерпіння (104, 220).

Прими в міркування час і вічність, тимчасове і вічне страждання, тимчасову втіху і вічне страждання, тимчасове страждання і вічну втіху - і полегшиться хвороба твоя. Ніщо так не полегшує скорботи, як надія визволення від скорботи і отримання вічної втіхи. Ось скоро буде кінець всьому: буде кінець і потіху тимчасовому, і тимчасовому стражданню, і настане або втіха, або страждання вічне. Смерть для каждого есть дверь к Вечности, или блаженной, или неблагопо-лучной, и уже ближе тебе она сегодня, нежели была вчера и третьего дня. А як прийде, то і покладе край стражданню твоєму, і від тимчасового страждання прийдеш до вічної радості. Святитель Тихон Задонський (104, 219-220).

Один старій часто хворів. Сталося йому протягом одного року не хворіти; старець дуже сумував про це і плакав, кажучи: залишив мене Господь мої і не відвідав мене. Отечник (82, 42).

Один поселянин просив Кирила Білоєзерського помолитися про його хворого друга. Але старець, милостивий до всіх, цього разу навіть не дозволив хворому лежати за огорожею: "Ця хвороба послана йому в покарання за перелюб; якщо обіцяє виправитися, вірю, що Господь його зцілить, якщо ж ні, то ще гірше постраждає ". Коли були передані ці слова хворому, він залякався викривання, від чистого серця сповідав всі свої згрішення святому, обіцяв виправитися і по його молитві зцілився не тільки тілесно, але й душевно, прийнявши єпитимію для очищення гріхів. Троїцький Патерик (90, 306).