Розвиток свідомості

Розвиток свідомості

Розкриття людської свідомості відзначається послідовним осмисленням одного життя за іншим, одного існування за іншим і усвідомленням того, що ці життя являють собою сукупність всіх потенційних сил і енергій, воля яких спрямована на творчість і прояв. Однак про явище, якість і цілі цих сил і енергій неможливо говорити інакше, як символічно, тому слід пам'ятати наступні положення:


1. Свідомість особистості - це свідомість третього аспекту божественності, аспекту творця. У матерії та субстанції воно створює форми, через які може виражати себе якість для демонстрації на плані явищ божественної природи.

2. Егоїчна свідомість - це свідомість другого аспекту божественності, аспекту душі, що проявляється як якість, як визначальний суб'єктивний «колір» явищ. Воно природно варіюється відповідно до здатності душі, що знаходиться в будь-якій формі, володіти своїм провідником, матерією, і висловлювати властиву їй якість через зовнішню форму.

3. Монадична свідомість - це свідомість першого аспекту божественності, що втілює божественні цілі і намір життя і використовує душу для демонстрації через неї невід'ємної мети Бога. Саме воно визначає якість. Висловлюючи себе в семи аспектах, душа втілює цю мету і волю Бога. Монада виражає ту ж мету, що є в усій повноті в Розумі Самого Бога. Людині середнього рівня мислення ці слова практично нічого не повідомляють.

5] У міру того як ці три вирази Єдиного Великого Життя здійснюються на фізичному плані людиною, він починає свідомо налаштовуватися на План Божества, і вся історія творчого процесу стає історією здійснення мети Бога.

Спочатку, у міру свідомого розвитку третього аспекту, людина накопичує знання про матерію, субстанції та зовнішню творчу активність. Потім він починає усвідомлювати, що лежать в основі якості, які повинна розкривати форма, і ототожнюється з Его, душею, або сонячним ангелом. Він пізнає його як своє справжнє «Я», реальну духовну людину. Пізніше він усвідомлює мету, яка діє через виражаються у формі якості. Тут я лише підсумовую те, що викладалося раніше, оскільки ці питання вимагають граничної ясності. У міру нашого дослідження стає все очевидніше, що весь процес послідовного усвідомлення обертається навколо прояву у формі і пов'язаний з якістю і метою божественного Ума. Це буде безсумнівно ясно тому, хто вивчав розділ «Трактату про Космічний Вогонь», присвячений творчому процесу і прояву. Там йдеться про зовнішнє, особистісне вираження того великого всеосяжного Життя, яке через брак кращого слова ми називаємо Богом. Необхідно мати на увазі, що наш всесвіт (настільки, наскільки він поки доступний сприйняттю найвищої людської свідомості) знаходиться на семи підпланах космічного фізичного плану і що наш вищий тип енергії, що втілює для нас найчистіший вираз Духа, є всього лише прояв сили першого підплану космічного фізичного плану. Таким чином, стосовно свідомості ми маємо справу з тим, що символічно можна вважати реакцією і відгуком мозку 6] на космічну мету, - реакцією мозку на Самого Бога.

Еволюційна мета четвертого царства природи полягає в тому, щоб людина, мікрокосм, проявилася в часі і просторі як душа і змогла сприйняти мету душі і план Творця в тому вигляді, як він відомий і виражається сім'ю Духами перед Престолом, сім'ю планетарними Логосами. Але тут ми можемо тільки натякнути на велику таємницю, яка полягає в тому, що найвищі Сини Божі в нашому проявленому планетарному світі здатні лише частково осягнути мету і план Сонячного Логосу так, як він сприймається, розуміється і виражається одним з планетарних Логосів, Який (на Своєму місці і в Своїх повноваженнях) Нашим конкретним планетарним Життям виражається тільки сьома частина Плану, що розкривається, а оскільки це велика Істота не входить до числа семи священних Життів і, отже, не виражає себе через одну з семи священних планет, то розкриття Плану на Землі є частина подвійної мети, і тільки коли відбудеться посвята (consummation) іншій несвяченій Зрозуміти це непросто, бо, як вже говорилося, лише присвячений здатний розкрити сенс твердження: «І будуть два одним і разом будуть виражати божественність».

Все, що в даний час потрібно людству, це розкриття і поступове уяснення Плану, які дозволять людині:

а. Працювати свідомо і з розумінням,
б. Усвідомити зв'язок форми і якості з життям,
в. Здійснювати ту внутрішню трансмутацію, яка дозволить 7] проявитися п'ятому царству природи, Царству Душ.

Все це повинно відбуватися у сфері свідомої обізнаності або відгуку через посередництво неухильно вдосконалюваних провідників, або механізмів відгуку, і при духовному розумінні та інтерпретації.

Ми не будемо стосуватися більш широких питань і зокрема - вираження в трьох дочеловецьких царствах свідомості життя Бога. Ми зосередимося виключно на трьох наступних пунктах:

1. Чисто людська свідомість, що починається в процесі індивідуалізації і повністю реалізується в домінуючій особистості.

2. Егоїчна свідомість, тобто свідомість сонячного ангела, що починається з підготовки до присвячення на Шляху Учнівства і реалізується на стадії досконалого Вчителя.

3. Монадичне усвідомлення. Для нас ця фраза абсолютно нічого не означає, оскільки відсилає до свідомості планетарного Логоса. Це усвідомлення виявляється при третьому присвяченні, коли монада домінує над душею, діючи через особистість.

Людина, середня людська істота, представляє собою сукупність відокремлюючих тенденцій, неконтрольованих сил і роз'єднаних енергій, які повільно і поступово координуються, поєднуються і сплавляються в окремій особистості.

Людина, Сонячний Ангел, являє собою сукупність енергій і сил, об'єднаних, злитих і контрольованих «тенденцією до гармонії», яка є наслідком любові і характерною божественною якістю.

Людина, жива Монада, - це завуальована 8] реальність, яку приховує Ангел Присутності. Це синтетичне вираження Божої мети, яка символізується в божественній якості і виявляється через форму. Явище, якість, життя - знову ми зустрічаємо цю стародавню потрійну комбінацію. Символічно її можна розглядати так:

1. Людина Ангел Присутність.
2. Корінь лотос аромат.
3. Куст вогонь полум'я.
Отже, робота еволюції, відображаючи рішучість Божества висловити божественність через форму, пов'язана в силу необхідності з одкровенням, і для людини це одкровення виявляється як еволюційний ріст душі і протікає в три стадії:

1. Індивідуалізація Особистість.
2. Присвячення Его.
3. Ототожнення Монада.