Що означає бути учнем?

Що означає бути учнем?

Учень - це рідкісне явище. Легко бути студентом, тому що студент шукає знань. Студент може зустріти тільки вчителя, він ніколи не зможе зустріти майстра. Справжня сутність майстра залишиться захованим від студента. Студент діє з голови. Він діє логічно, раціонально. Він збирає знання. Він стає все більш і більш знаючим. І нарешті, в свою чергу, він стає вчителем, але все, що він знає - було запозичено, його знання - це не його знання.


Його існування - це псевдо існування, зроблене під копірку. Він не знає свого правдивого обличчя. Він знає про Бога, але він не знає Бога всередині себе. Він знає про любов, але ніколи не наважився любити себе. Він знає про поезію, але він не скусив силу самої поезії. Він може говорити про красу, він може писати трактати про красу, але у нього немає бачення, немає переживання, немає в його житті зв'язку з красою. Він ніколи не танцював з трояндою. Світанок для нього відбувається зовні, в його серці не відбувається нічого. Всередині нього така ж темрява, як і раніше.

Він говорить тільки про концепції, він не знає правди - тому що правда не може бути спіткана через слова, писання. Студента цікавлять тільки слова, писання, теорії, методи мислення, філософія, ідеології.

Учень - абсолютно інше явище. Учень - не студент; його не цікавлять знання про Бога, любов, правду - йому цікаво стати Богом, правдою, любов'ю. Запам'ятай цю різницю. Знати - це одне, стати - це зовсім інше. Студент не ризикує; учень йде в повну невідомість. Студент скуп, він тезавратор; тільки тоді він може збирати знання. Він жадібний; він збирає знання, як жадібна людина накопичує багатства. Знання - це його багатство. Учня не цікавить накопичення знань; він хоче відчувати, він хоче вкушати, і для цього він готовий йти на ризик.

Учень зможе знайти майстра. Відносини між студентом і вчителем будуються в голові, відносини між учнем і майстром будуються в серці - це любовні стосунки, світ сприймає це, як якесь божевілля. Насправді, немає більш тотальної любові, ніж між майстром і учнем. Любов між Йоаном і Ісусом, між Саріпуттом і Буддою, між Гаутамою і Махавіром, Арджуном і Крішною, Чуанг Цзи і Лао Цзи - це справжня любов, вищий вияв любові.

Учень починає розчинятися в майстрі. Учень руйнує дистанцію між собою і майстром; учень припиняє опір, учень капітулює, учень зникає. Він стає ніким, він стає нічим. І тоді відкривається серце. У цій його відсутності зникає его, і майстер може проникнути в його сутність.

Учень ставати приймаючим, вразливим, незахищеним; він відкидає всю свою зброю. Він відкидає всі захисні механізми. Він готовий померти. Якщо майстер говорить: «Помри!», він не чекає жодного моменту. Майстер - це його душа, сама його сутність; його відданість необумовлена і абсолютна. А пізнати абсолютну відданість - це пізнати Бога. Пізнати абсолютну капітуляцію - це пізнати найпотаємнішу таємницю життя.

Слово «учень» (англ. «disciple») дуже гарне - воно означає «той, хто готовий вчитися». Звідси і слово «дисципліна» (англ. - «discipline») - дисципліна означає «створити простір для навчання». «Учень» означає бути готовим вчитися. Хто може бути готовим до навчання? Тільки той, хто готовий відкинути всі свої упередження. Якщо ти прийдеш як Християнин, або як Індус, або як Мусульманин, ти не можеш бути учнем. Якщо ти прийдеш як проста людина, без упереджень, без віри, тоді ти зможеш стати учнем.

Учень - це дуже рідкісне цвітіння людської свідомості, тому що попереду тільки одна сходинка нагору - майстер. І той, хто стає учнем тотально, одного разу стане майстром. Учнівство - це процес становлення майстром. Нікому не потрібно починати з бажанням стати майстром; в іншому випадку, він все втратить, тому що це бажання - це пастка его. Потрібно просто зникнути.

Ти вже жив з его, і твоє життя - це страждання і нічого більше. Може вже достатньо! Одного разу прийде розуміння, що: "Я втратив таку можливість, постійно слухаючи своє его. Воно повело мене на ті шляхи, які тепер нікуди не ведуть, що змушує мене постійно страждати ". Того дня, коли зрозумієш, що: «Его - це корінь причин всіх моїх страждань», ти зможеш почати шукати місце, де можна буде позбутися його. Майстер - це той, хто допоможе тобі відкинути своє его.

Ты сможешь отбросить эго только в том случае, если ты встретишь человека, который так сильно овладеет твоим сердцем, что его сущность станет важнее твоей, что ты сможешь пожертвовать для него всем, что у тебя есть.

Кілька днів тому я отримав листа від Гунакара з Німеччини. У німецьких газетах слова Тіерти справили велике враження і вони були розкритиковані - це можна піддати критиці, цим можна маніпулювати, тому що те, що сталося в Джонстауні стало притчею во язицех. Хтось, журналіст з Німеччини, запитав Тієру: «Якщо майстер попросить вас застрелитися, вбити себе, ви це зробите?» І Тієра відповів: "Тут нічого і думати. Я відразу вб'ю себе ".

Тепер це твердження може бути використано таким чином, що місце, яке я створюю, може бути ще одним Джонстауном. Слова Тієри йшли з серця; він не був політиком або дипломатом; в іншому випадку, він би не вимовив такі слова. Він просто сказав те, що повинен був сказати учень.

Учень готовий. Насправді, фраза «учень готовий померти» - не зовсім коректна. Учень готовий померти в майстрі; і це не те, що станеться в майбутньому, це те, що вже сталося. Це сталося в той день, коли учень прийняв майстра як свого майстра: з цих пір його більше немає, в ньому живе тільки майстер.

Поступово, присутність майстра переповнює учня. І присутність майстра - це насправді не присутність самого майстра: майстер переповнений Богом. Майстер - це тільки засіб, шлях, посланник; сам Бог тече через майстра. Коли учень тотально здається майстру, він насправді здається Богові, який перебуває в майстрі. Він не може ще поки бачити Бога, але майстер може, і в майстрі він може побачити щось божественне. Майстер стає для нього першим доказом Бога. Коли ти здаєшся майстру, ти здаєшся видимому Богу.

І поступово, приймаючи свого майстра все більше і більше, видимий Бог зникає в невидимому. Майстер зникає. Коли учень досягне самої глибини серця майстра, він не знайде там майстра, тільки самого Бога, саме життя - його не можна висловити словами.

Прем'єр Самадхі, твоє питання важливе. Ти запитав: «Що означає бути учнем?»

Це означає смерть і це означає воскресіння. Це означає померти в майстрі і народитися заново за допомогою майстра.