Біблійна лагідність

Біблійна лагідність

Усіх чоловіків противника вони перебили, а «дружин мадіамських і дітей їхні сини ізраїльови взяли в полон»; «і доставили полонених, і здобич, і захоплене до Мойсея, і до Елезара священика». Як Мойсей поставився до цього? "І прогнівався Мойсей на воєначальників, тисячоначальників і стоначальників, які прийшли з війни, і сказав їм Мойсей: Убийте всех детей мужеского пола, и всех женщин, познавших мужа на мужском ложе, убейте "(Чис.31:7, 12, 14, 15, 17). Де ж знамените «не вбивай»? Або на дітей і жінок воно не поширюється?!


Поки Мойсей на горі Сінай отримував від бога скрижалі з заповідями, євреї, які залишилися на рівнині, вирішили помолитися іншому богові. Вони звернулися до Аарона, брата Мойсея, з проханням «зробити їм бога». Той негайно прийняв цю пропозицію "і зробив... литого тільця, і обробив його різцем "(Ісх.32:4). Після цього він поставив перед ними жертовник і запросив людей молитися йому. Це богослужіння викликало лють бога Яхве. Мойсей вирішив умилостивити Божий гнів за допомогою розправи над винними. І він взявся за справу, зібрав до себе левитів і наказав їм: «Покладіть кожен свій меч на стегно своє, пройдіть по стану від воріт до воріт і назад, і вбивайте кожен брата свого, кожен друга свого, кожен ближнього свого» (Ісх.32:27). Того дня було вбито близько 3 тисяч осіб. Так обернулася заповідь - «не вбивай». А бог, за Біблією, залишився досить задоволений діями Мойсея і на знак особливого благовоління навіть здався йому, вірніше, показав свою спину (Ісх.33:23).

Мірне враження має справляти біблійна розповідь про те, як пророк Єлисей воскресив померлу дитину. Але майже безпосередньо перед ним йде наступне оповідання: "Коли він (Єлисей. К.) йшов дорогою, малі діти вийшли з міста, і насміхалися над ним, і говорили йому: йди, плішивий! йди, плішивий! Він озирнувся і побачив їх, і прокляв їх ім'ям господнім. І вийшли дві ведмедиці з лісу, і розтерзали з них сорок дві дитини "(4Цар.2:23, 24).

Ось так «не вбивай»! Втім, Єлисей йде слідами свого вчителя пророка Іллі. Про останнє розповідається в Біблії. Ізраїльський цар Охозія послав за Ілією «п» ятидесятника з його п «ятдесятком». Ілля сидів на горі, царський посланець попросив його зійти вниз. Ілля послав на нього «вогонь з неба» і спалив його разом з п'ятдесятьма підлеглими. Охозія послав інших п'ятдесят чоловік, Ілля зробив з ними те ж саме. І лише третій п "ятдесятці вдалося вмовити божу людину спуститися з гори і прийти до царя. Ми не торкаємося тут фактичної сторони справи, бо говорити всерйоз про вогне, що зійшов з неба, не доводиться, як не доводиться говорити і про ведмедиць, які вийшли за словом Єлисея з лісу, щоб розтерзати дітей. Тут суттєво уявлення про гідну пророка поведінку, характерну для часу, в який виникала Біблія. І варто зазначити, що заповідь про заборону вбивства абсолютно не відноситься до тих людей, які зображуються, як ідеальні образи для наслідування. Вони вбивають, якщо вірити в Біблію, щоразу, як тільки захочуть.

Недостатня жорстокість, виявлена тим чи іншим з «Божих людей», викликає, як видно з Біблії, серйозне невдоволення з боку Бога. Біблія розповідає про царя Саула. Він воював з амаликитянами, причому отримав від бога через пророка Самуїла такий наказ: "Іди і врази Амаліка, і винищи все, що у нього; і не давай пощади йому, але зраджуй смерті від чоловіка до дружини, від відроку до грудного немовляти, від вола до вівці, від верблюда до осла "(1Цар.15:3). Вказівки досить певні, хоча не зовсім зрозуміло, навіщо знадобилося поголовне винищення людей аж до грудних немовлят, а тим більше, навіщо знадобилося винищення худоби. Але залишимо це питання осторонь. В даному випадку істотно те, що Саул виконав інструкцію недостатньо точно: "Агага, царя Амалікова, захопив живого, а народ весь винищив мечем. Але Саул і народ пощадив і Агата і кращих з овець і волів і відгодованих ягнят, і все хороше, і не хотіли винищити "(1Цар.15:8, 9). Тоді Бог повідомив Самуїла про своє невдоволення і про жаль з приводу того, що він поставив Саула царем. Самуїл з "явився до Саула і зажадав, щоб Агага привела до нього. "І підійшов до нього Агаг тремтячий, і сказав Агаг: звичайно, гіркота смерті минала? Але... розрубав Самуїл Агага перед господом у Ґалґалі "(1Цар.15:32, 33).

Саулу це, однак, не допомогло. «Злочин», який він вчинив, пощадивши людину, коштував їй престолу, бо бог остаточно вирішив, що таку людину, яка здатна на утримання від убивства, не можна тримати на царському троні. Справа закінчилася тим, що Саул загинув і його місце зайняв Давид, який ніколи не зупиняється ні перед якими жорстокостями.

Як відомо, книга Псалмів користується репутацією повчального і благочестивого читання, не позбавленого поетичних красот і, у всякому разі, пом'якшує душу людську. Особливою популярністю користується знаменитий псалом «При річках Вавилона». Варто, однак, вдуматися в його утримання. Євреї, розбиті у війні, йдуть у вавилонський полон. Вороги не винищили їх, залишилися в живих не тільки жінки і діти, а й чоловіки. Настрій полонених пригнічений: вони «плачуть, згадуючи про Сіону», дають клятву Єрусалиму не забути його тощо. Історія знає, що вавилоняни обійшлися з полоненими євреями за тим часом дуже гуманно, відомо, що в полоні їм були відведені землі і пасовища. У псалмі, про який йдеться, не видно, щоб вавилоняни особливо погано поводилися з бранцями, вони їх тільки просять: «Пропійте нам з піснею Сіонських». Але псалом закінчується прокльонами за адресою Вавилона і фразою, для якої важко знайти відповідну характеристику: «Блаженний, хто візьме і розіб'є немовлят твоїх об камінь!» (Пс.136:9)

Нехай би справа стосувалася навіть найбільш злих і лютих утисків, але чому ж - «немовлят про камінь»?! Чи є щось більш безглуздо жорстоке у всій світовій літературі, релігійній чи світській?

На цьому тлі заповідь «не вбивай» справляє враження якоїсь випадково обмовки, якій самі автори Старого Завіту не надавали серйозного значення. Це тим більше слід зазначити, що в самому ж Старому Завіті цієї заповіді протистоять не тільки конкретні приклади систематичного вбивства, вчиненого як богом, так і людьми за його наказом, але і загальні законодавчі норми, які прямо вимагають вбивства. Знамените «око за око і зуб за зуб» фігурує в тому ж Старому Завіті. І якщо віруючий захоче знайти в біблії норму поведінки для самого себе, він може керуватися і тим, і іншим - що йому в цьому випадку буде зручно. Але якщо з одного і того ж питання сказано і «роби» і «не роби», значить, взагалі нічого не сказано.